IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Den här AI-genererade kartan visar världens projekt för förnybar energi

Allen Institute for AI, grundat av Microsofts medgrundare Paul Allen, har presenterat sitt kostnadsfria kartprojekt Satlas som visar världens trädtäckning samt projekt för förnybar energi. Något som The Verge var först med att rapportera om. Tanken är att kartan kan användas för att övervaka planeten och forska på exempelvis klimatförändringar.

Kartan använder sig av djupinlärning och generativ AI för att höja upplösningen på satellitbilder som hämtat från ESA:s (European Space Agency) Sentinel-2-satelliter och göra dem mycket mer detaljerade. Utvecklarna bakom Satalas säger att projektet förmodligen är det första exemplet på när superupplösning används på en global karta. Samtidigt flaggar utvecklarna för att Satlas inte är perfekt och kan innehålla AI-hallicunationer där byggnaders former och placeringen av fordon kan bli fel ibland.

För att träna upp Satlas djupinlärningsmodeller ska Allen Institute bland annat manuellt gått igenom satellitbilder som föreställde 36 000 vindkraftverk, 7000 oljeplattformar och 4000 soleneriganläggningar. Satlas kommer att uppdateras månadsvis och inkluderar i dagsläget majoriteten av jordens yta förutom delar av Antarktis och öppet hav. Planen är att fler karttyper ska läggas till i framtiden för att exempelvis visa vilka slags grödor som odlas runt om i världen.

Läs också: IBM och Nasa släpper AI-grundmodell i öppen källkod för forskning om jorden

 

Akriv - Nyheter

Välkommen till OJCO Secure ITs Workinar den 19 oktober 10.00 avseende Microsoft Azure och dess potential inom säkerhet, innovation och skalbarhet

Workinaret sker på plats eller via länk. På plats finns representanter ifrån OJCO samt distributör Ingram Micro för vidare dialog för de som så önskar.

Agenda för dagen

  • Trender vad gäller Azure och dess potential.
  • Datacenter och primärt dem svenska – Var lagras min data?
  • Kostnadseffektivisering – Kan jag spara tid och pengar eller är Azure en dyr historia?
  • Förtroende och säkerhet – Väsentliga områden vad gäller tjänster i molnet.
  • Azure – Ett modeord eller produkt med faktisk substans. Vi kikar närmare på följande, Azure Virtual Desktop, Defender for Cloud och Azure Sentinel – Säkerhetsinformation och händelsehantering.
  • Klassisk Q&A och nästa steg för er.

Det finns två sätt att ta del av föreläsningen

  • På plats Scandic Hotell Nord Helsingborg med start 10.00 där det vid start bjuds på kaffe och fralla samt lunch 12.15 efter Workinar.
  • På distans via länk med start 10.30.

Alla som deltar får möjlighet till en gratis "OJCO EyeSight" rapport som visar allmän tillgänglig information för att upptäcka och avslöja säkerhetsbrister i er domän.