Efter att Volodomyr Zelenskyj blev president 2019 har Ukraina snabbt fått på plats ett stort antal digitala tjänster som ukrainarna kan använda direkt från mobilerna. I dag har används de av drygt 19 miljoner användare och har blivit en oerhört viktig plattform för att få samhället att fungera sedan kriget bröt ut.
Ukraina har inte en lång historia av digital förvaltning. Arvet från Sovjettiden bestod av stora register med pappersdokument och de förblev sig lika under lång tid. Först runt 2013 började moderna register dyka upp berättar Slava Banik, som är chef för direktoratet för utveckling av digitala tjänster som ligger under departementet för digital transformation.
CS träffar honom när han i dagarna besökte Stockholm för att träffa EU-ländernas ”cio:er”. Mötet är återkommande för de högsta cheferna inom för digital förvaltning i EU och denna gång är det Digg som anordnar det inom ramen för Sveriges ordförandeskap.
Politiskt initiativ
Slava Banik berättar att det var först när Volodymyr Zelenskyj kampanjade för att bli president som digitalisering fanns med som en viktig punkt på ett politiskt program för att slåss mot korruption och skapa användarvänliga tjänster
Så när Zelenskyj valts till president 2019 inrättades departementet för digital transformation.
Och till skillnad från Sverige som började digitalisera sin förvaltning tidigare och i dag har ett systemarv att tampas med så kunde Ukraina gå direkt in i nutiden och började med att utveckla webbportalen och mobilappen Diia som på ukrainska betyder handling och där Diia dessutom är de första bokstäverna i ordet ”staten”.
– Det är ett fantastiskt namn. Att ha ett bra varumärke var nödvändigt – människor ville se en ny typ av interaktion. De ville se ett ansikte och vi gav det till dem, säger Slava Banik.
– Vi kommunicerar också mycket om vad vi gör och när vi presenterade idén och försökte få tag i betatestare så var det 65 000 som ville testa den första applikationen och när appen lanserades i februari 2020 fick vi en miljon användare på tre dagar.
Den första tjänsten ut i Diia-appen blev ett digitalt körkort. Fördelen var att det var enkelt för alla att förstå vad det var för produkt och dessutom en praktisk lösning för den som glömt sitt körkort hemma eller skadat det.
Väl etablerat före kriget
I februari 2022 var Diia väl etablerat och 14 miljoner ukrainare av totalt 40 miljoner använde sig av de digitala tjänsterna. Då invaderade Ryssland.
– När ett annat land invaderar så vill de inte stjäla dina data – de vill radera dina data för det får landet att kollapsa. Om passregistret raderas så vet du inte längre om ett pass är giltigt eller hur många medborgare det finns, säger Slava Banik.
Men Ukraina hann rädda sina register med knapp marginal. Bara dagarna före invasionen röstade parlamentet igenom en ny lag som tillät att ukrainares data kan lagras utomlands.
– Under de första timmarna av den ryska invasionen började vi flytta kopior och backuper av våra system och register utomlands, ibland fysiskt bara för att ha kopior av våra data om det skulle behövas. Sedan arbetar vi såklart också med ukrainska datacenter också, det gör vi fortfarande, men den största delen av våra data lagras utomlands.
I fredstid så vill man självklart ha sådana data i sitt eget land och sina egna datacenter konstaterar han.
– Men när kriget börjar kan man inte bara ha kvar de fysiska registren. Jag har sett många foton på platser där det låg statliga kontor innan missilerna kom.
Appen enda sättet
Genom att man lyckades rädda sina registerdata så har Diia fortsatt fungera. För människor i ockuperade områden är appen det enda sättet de kan få ut sina pengar, socialt stöd, dokument eller göra andra tjänster.
Att ha tillgång till sin egen dokumentation digitalt har också varit avgörande när miljontals människor tvingats fly till andra delar av landet eller utomlands.
Under de första två månaderna av kriget stängdes alla register i Ukraina stängda så vi behövde hitta andra lösningar för att få fram dokument så nya slags evakueringsdokument infördes.
Det har inneburit att människor vars pass och annat förstörts i kriget ändå kunnat ha giltiga dokument digitalt. Och det godtas nästan alltid i andra länder även om det finns undantag.
– Jag har varit i en stor mängd länder men igår var det andra gången som ett hotell inte godtog mitt digitala id – och det var här i Sverige. I Afrika, i USA – överallt – så har de alltid accepterat det när jag checkat in men igår… nej, säger Slava Banik.
Diia har också blivit en plattform för mycket annat som behövs i krigstider som skadad eller förstörd egendom och olika tjänster för människor som fördrivits.
– Vi kan dela upp de projekt vi gjort i två delar – det som vi hade behövt göra ändå, som låg i vår backlogg, och sånt vi gjort på grund av kriget.
Donera pengar
Som en följd av kriget skapades tidigt en möjlighet för ukrainare att donera pengar direkt in i landets centralbank via Diia.
– Där fick vi ha stora diskussioner med Google och Apple för något sådant här hade aldrig gjorts innan. Men nu är det integrerat i vår app.
Det har också blivit en plats för att ta del av nyheter. Redan när Ryssland påbörjade ockupationen förstördes tv-torn och radio- och tv-stationer ockuperades för att få kontroll över informationen.
– Det första man inte får förlora är folket och ryssarna försökte få ut budskap som att Zelenskij var död eller hade flytt eller att armén hade kapitulerat. En stor del av landet var ockuperat så vi behövde snabbt lösa det och få ut korrekta nyheter och eftersom miljontals människor var kopplade till oss så insåg vi att vi kunde ge dem nyheter genom Diia.
Appen integrerades med en strömningstjänst från ett ukrainskt företag som har olika kanaler tv och radio lades in i mobilapplikationen. Folk började titta och lyssna på i skyddsrum och på ockuperade områden.
– Vi lade också till underhållning och sände bland annat ut finalen i Eurovision.
Sedan ockupationen började har människor velat bidra med information om ryska styrkor och där har man också tagit fram en lösning – en chattbott baserad på Telegram messenger, där folk kan rapportera in uppgifter om sådant som ryskt stridsflyg, stridsfartyg och stridsvagnar.
Genom att identifikationen av personen går från Diia-appen utan att dela persondata kan ryska bedragare och ryska bottar hållas borta.
– Bara ukrainare som har den här appen kan använda chattbotten – du kan inte använda den annars. Det här har blivit en del av det civila motståndet och urkainska styrkor använder fortfarande den här informationen.
En länk till botten ligger också på första sidan på appen för att göra det enkelt att rapportera.
Stod emot attacker
De ukrainska systemen, Diia och alla tjänster har också fungerat hela tiden under kriget trots cyberattacker.
– Vi har attackerats av Ryssland sedan vi lanserade Diia 2020 och omfattningen ökade under hösten 2021. Den största attacken i Ukrainas historia ägde rum i januari 2022 när de attackerade alla statliga system och centrala företag i den privata sektorn – som de största ukrainska bankerna. Men alla stod emot, det blev inga läckor eller skador, säger Slava Banik.
Han beskriver hur alla började samarbeta, även konkurrenter.
– Till och med banker delade uppgifter och gav varandra råd så det var ett fantastiskt teamwork. Och samtidigt hjälpte attackerna oss att göra våra system bättre inför kommande attacker.
Arbetet med Diia fortsätter oförtrutet och målet är att hundra procent av all statlig service ska finnas online.
Fortsätter utvecklas
Fortfarande finns det också mer att göra i Diia för att stötta befolkningen under och efter kriget.
– Vi kommer att behöva en massa nya tjänster och förfrågningar när det gäller veteraner, soldater och invalidiserade människor och det blir utmanande för oss, säger Slava Banik.
Samtidigt fortsätter också arbetet med att utveckla Diia även på områden som inte är direkt kopplade till kriget. Målet är att hundra procent av all statlig service ska finnas online. Det innebär dock att en del mindre statliga tjänster som funnits men som inte används i någon större grad rensas bort.
– De mest populära tjänsterna är redan digitaliserade så nu tittar vi på mer utmanande områden som exempelvis digitalisering av tullen – som historiskt sett är ett av de mest korrupta områdena i alla länder. Vi håller nu på och digitaliserar det området som vi tidigare gjort med byggsektorn för några år sedan, säger han.
– Vi är alldeles säkra på att vår strategi med Diia är rätt.