IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Första böterna någonsin för nedskräpning i rymden

USA:s myndighet för etermedier FCC har för första gången delat ut böter för nedskräpning i rymden, rapporterar The Guardian. Böterna på 150 000 dollar (motsvarande cirka 1,6 miljoner kronor) har delats ut till Dish Network som anses ha misslyckats med att ta sin satellit Echostar-7 ur omloppsbana.

Satelliten har varit i rymden i över tjugo år och istället för att ta den ur omloppsbana ska Dish Network placerat den i lägre omloppsbana för att den inte skulle utgöra någon risk för andra aktiva satelliter. FCC anser däremot att satelliten riskerar att bli till rymdskrot i den lägre omloppsbanan, vilket kan göra det svårare att utföra nya uppdrag till rymden.

”I samband med att satellitverksamheter blir mer återkommande och rymdekonomin accelererar så måste vi försäkra oss om att operatörerna uppfyller sina åtaganden”, säger Loyaan A Egal vid FCC i ett utttalande.

I dagsläget har operatörer fem år på sig att göra sig av med sina satelliter efter det att deras uppdrag i rymden har slutförts.

Läs också: Aktieägare stämmer Amazon efter att Jeff Bezos eget rymdbolag fått satellitkontrakt

 

Akriv - Nyheter