IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Nya studier tyder på att månen Europa har hav som innehåller koldioxid

Två nya studier genomförda med hjälp av Nasas James Webb Space Telescope tyder på att Jupiters istäckta måne Europas inre hav kan innehålla koldioxid, rapporterar Scientific America. Koldioxid är en av sex avgörande faktorer för att biologiskt liv skulle kunna existera på himlakroppen.

Observationerna gjordes med hjälp av James Webb Space Telescopes NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) som kan uppfatta ljus på olika våglängder vilket forskare sedan kan översätta till information om ljusets källa.

”Vad vi hittade var mycket, mycket, mer än vi någonsin väntat oss”, säger Gerónimo Villanueva, planetär forskare vid Nasas Goddard Space Flight Center i Maryland, USA.

Den 14 april i år skickade ESA upp rymdsonden JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) för att närmare studera Jupiters månar Europa, Ganysmede och Callisto som alla har egna hav. Sonden förväntas nå Jupiter under juli 2031. Nasa planerar också att skicka rymdsonden Europa Clipper till månen Europa i oktober 2024. Sonden beräknas därefter vara framme i april 2030.

Läs också: IBM och Nasa släpper AI-grundmodell i öppen källkod för forskning om jorden

 

Akriv - Nyheter