IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Microsoft släpper proteingenererande AI som öppen källkod

Microsoft gör nu en proteingenererande AI, Evodiff, tillgänglig som öppen källkod, rapporterar Techcrunch. Inom forskningen pågår arbete med att ta fram nya proteinstrukturer som bland annat kan användas för att studera sjukdomar och även ta fram läkemedel och behandlingar till dem.

Detta arbete har historistk sett varit mycket resurskrävande eftersom det handlar om att både ta fram en möjlig proteinstruktur och sedan hitta en proteinsekvens där den passar in. Tanken med Evodiff är att snabba på arbetet genom att istället utgå från en existerande proteinsekvens för att generera fram olika protein som har hög sannolikhet för att passa in där.

Evodiff är en så kallad diffusionsmodell likt de AI-modeller som gjort sig kända för att generera fram bilder och ljud. Den använder sig av 640 miljoner parametrar som tränats upp på data från alla kända sorter och klasser med protein. Datan har hämtats in från Openfolds dataset för sekvensplacering och från Uniref50 som är en databas med proteinsekvenser.

Viktigt att påpeka är att Evodiff än så länge inte är peer reviewed, alltså kvalitetsgranskad av andra ämnesexperter. Enligt Microsoft själva behövs också mycket mer skalningsarbete innan Evodiffs ramverk kan användas kommersiellt.

Läs också: AI kan upptäcka sjukdomar genom att analysera bilder av näthinnan

 

Akriv - Nyheter

Välkommen till OJCO Secure ITs Workinar den 19 oktober 10.00 avseende Microsoft Azure och dess potential inom säkerhet, innovation och skalbarhet

Workinaret sker på plats eller via länk. På plats finns representanter ifrån OJCO samt distributör Ingram Micro för vidare dialog för de som så önskar.

Agenda för dagen

  • Trender vad gäller Azure och dess potential.
  • Datacenter och primärt dem svenska – Var lagras min data?
  • Kostnadseffektivisering – Kan jag spara tid och pengar eller är Azure en dyr historia?
  • Förtroende och säkerhet – Väsentliga områden vad gäller tjänster i molnet.
  • Azure – Ett modeord eller produkt med faktisk substans. Vi kikar närmare på följande, Azure Virtual Desktop, Defender for Cloud och Azure Sentinel – Säkerhetsinformation och händelsehantering.
  • Klassisk Q&A och nästa steg för er.

Det finns två sätt att ta del av föreläsningen

  • På plats Scandic Hotell Nord Helsingborg med start 10.00 där det vid start bjuds på kaffe och fralla samt lunch 12.15 efter Workinar.
  • På distans via länk med start 10.30.

Alla som deltar får möjlighet till en gratis "OJCO EyeSight" rapport som visar allmän tillgänglig information för att upptäcka och avslöja säkerhetsbrister i er domän.