IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Google förlänger supporttiden för Chromebook till 10 år

Uppdatering (2023-09-15):

I april presenterade Public Interest Research Group (PIRG) en uppmärksammad rapport med titeln Chromebook Churn där Google beskylldes för att medvetet förkorta livslängden för Chromebook i syfte att sälja nya datorer.

Nu har Google tagit till sig en del av kritiken och låter meddela att supporttiden förlängs från 8 till 10 år från och med årsskiftet.

De nya reglerna gäller alla Chromebook-datorer som sålts sedan 2021, men det ska bli möjligt för administratörer att begära förlängd support även för äldre datorer än så.

Google ska dessutom förbättra möjligheterna att reparera defekta exemplar, en annan punkt som kritiserades av PIRG.

Tidigare (2023-04-24):

Under pandemin ökade försäljningen av Chomebook i många länder, detta då skolorna behövde billiga datorer med internetuppkoppling.

Enligt en ny rapport från Public Interest Research Group (PIRG) med titeln Chromebook Churn har emellertid många av dessa datorer redan gått sönder.

Eftersom det är brist på reservdelar till Chromebook är det både svårt och dyrt att reparera trasiga exemplar, vilket gör att skolorna hellre köper in nya exemplar.

Inte heller kan skolorna få tillbaka en del av investeringen genom att sälja vidare datorer som inte längre används i undervisningen. Anledningen är att Google slutar tillhandahålla uppdateringar efter en viss tid.

Med andra ord kan de ”billiga” datorna bli en dyr affär i slutändan, konstaterar The Verge.

 

Akriv - Nyheter

Välkommen till OJCO Secure ITs Workinar den 19 oktober 10.00 avseende Microsoft Azure och dess potential inom säkerhet, innovation och skalbarhet

Workinaret sker på plats eller via länk. På plats finns representanter ifrån OJCO samt distributör Ingram Micro för vidare dialog för de som så önskar.

Agenda för dagen

  • Trender vad gäller Azure och dess potential.
  • Datacenter och primärt dem svenska – Var lagras min data?
  • Kostnadseffektivisering – Kan jag spara tid och pengar eller är Azure en dyr historia?
  • Förtroende och säkerhet – Väsentliga områden vad gäller tjänster i molnet.
  • Azure – Ett modeord eller produkt med faktisk substans. Vi kikar närmare på följande, Azure Virtual Desktop, Defender for Cloud och Azure Sentinel – Säkerhetsinformation och händelsehantering.
  • Klassisk Q&A och nästa steg för er.

Det finns två sätt att ta del av föreläsningen

  • På plats Scandic Hotell Nord Helsingborg med start 10.00 där det vid start bjuds på kaffe och fralla samt lunch 12.15 efter Workinar.
  • På distans via länk med start 10.30.

Alla som deltar får möjlighet till en gratis "OJCO EyeSight" rapport som visar allmän tillgänglig information för att upptäcka och avslöja säkerhetsbrister i er domän.