IT-nyheter från

OJCO Secure IT

AI kan upptäcka sjukdomar genom att analysera bilder av näthinnan

En grupp forskare har tagit fram ett nytt AI-verktyg, RETFound, som kan användas för att diagnosera och förutspå risken för flera olika ögonsjukdomar såväl som hjärtsvikt och Parkinson genom att analysera en bild av en persons näthinna, rapporterar Nature.

Liknande verktyg finns sedan tidigare men skillnaden med RETFound är att modellen tränats upp genom self-supervised learning (SSL). Istället för att forskarna manuellt satt etiketter på varje bild har AI-modellen lärt sig förutspå hur bilder på en näthinna bör se ut genom att först ha studerat 1,6 miljoner bilder på olika näthinnor. Den har också studerat bilder på näthinnor hos personer som har olika sjukdomar.

RETFound ska exempelvis kunna förutspå diabetesretinopati, vilket är förändringar i ögat som orsakas av diabetes, med cirka 82 till 94 procents säkerhet, beroende på vilken datasamling som används. Resultaten var däremot lägre vad gäller att identifiera hjärtsvikt, stroke och Parkinsons men samtidigt klart högre än andra AI-modeller.

Forskarna kommer nu titta på vilka fler medicinska användningsområden som kan finnas för RETFounds teknik och har gjort AI-modellen allmänt tillgänglig.

Läs också: Amerikanska senaten i möte med techtoppar om farorna med AI

 

Akriv - Nyheter

Välkommen till OJCO Secure ITs Workinar den 19 oktober 10.00 avseende Microsoft Azure och dess potential inom säkerhet, innovation och skalbarhet

Workinaret sker på plats eller via länk. På plats finns representanter ifrån OJCO samt distributör Ingram Micro för vidare dialog för de som så önskar.

Agenda för dagen

  • Trender vad gäller Azure och dess potential.
  • Datacenter och primärt dem svenska – Var lagras min data?
  • Kostnadseffektivisering – Kan jag spara tid och pengar eller är Azure en dyr historia?
  • Förtroende och säkerhet – Väsentliga områden vad gäller tjänster i molnet.
  • Azure – Ett modeord eller produkt med faktisk substans. Vi kikar närmare på följande, Azure Virtual Desktop, Defender for Cloud och Azure Sentinel – Säkerhetsinformation och händelsehantering.
  • Klassisk Q&A och nästa steg för er.

Det finns två sätt att ta del av föreläsningen

  • På plats Scandic Hotell Nord Helsingborg med start 10.00 där det vid start bjuds på kaffe och fralla samt lunch 12.15 efter Workinar.
  • På distans via länk med start 10.30.

Alla som deltar får möjlighet till en gratis "OJCO EyeSight" rapport som visar allmän tillgänglig information för att upptäcka och avslöja säkerhetsbrister i er domän.