IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Kommer Open AI:s Chat GPT för företag att skada Microsoft?

Microsoft har fått en överraskande och kraftfull ny konkurrent i sitt försök att dominera marknaden för generativ AI – Open AI, företaget bakom Microsofts generativ AI-produkter, i vilket Microsoft har investerat 13 miljarder dollar, och vars teknik är den enda anledningen till att Microsoft har tagit ledningen inom generativ AI.

Konkurrensen uppstod i slutet av augusti när Open AI lanserade Chat GPT Enterprise. Företaget hävdar att det ”erbjuder säkerhet och integritet i företagsklass, obegränsad GPT-4-åtkomst med högre hastighet, längre kontextfönster för bearbetning av längre inmatningar, avancerade dataanalysfunktioner, anpassningsalternativ och mycket mer.” Och enligt Open AI är verktyget ”en AI-assistent för arbetet som hjälper till med alla uppgifter, är anpassad för din organisation och som skyddar dina företagsdata.”

Det är i princip samma löfte som Microsoft har gett – och som Google, Amazon och andra också ger.

Om du är förvirrad över hur Open AI kan ta upp kampen med sin största investerare och partner kan du gå med i klubben. Så låt oss titta på varför det är möjligt, förklara hur Microsoft och AI gick från partner till ”fiender” och undersöka om Open AI:s drag kan sätta en allvarlig käpp i hjulet för Microsofts planer på att äga generativ AI-marknaden.

Microsofts investering i Open AI

Microsofts investering i Open AI är ovanlig och komplex, liksom Open AI:s egen historia. Företaget grundades 2015 som ett icke-vinstdrivande AI-forskningslaboratorium och omfattade en rad välkända grundare och partnerföretag. Bland dem: Elon Musk, Amazon Web Services, Peter Thiel, medgrundare av PayPal, Reid Hoffmann, medgrundare av LinkedIn, med flera. Grundare och partnerföretag finansierade Open AI med 1 miljard dollar.

År 2018 avgick Musk från styrelsen. Under 2019 omstrukturerades Open AI till ett vinstdrivande företag med ”tak”, vilket gjorde det möjligt för företaget att locka investerare och samla in mer pengar. De tidigaste investerarna i Open AI fick sina potentiella vinster begränsade till 100 gånger vad de investerat. Senare investerare fick sina potentiella vinster begränsade till en lägre nivå.

Det är samma år som Microsoft först investerar i Open AI, först med 1 miljard dollar och sedan med ytterligare 2 miljarder dollar. I januari 2023 investerade Microsoft ytterligare 10 miljarder dollar, vilket gjorde dem till Open AI:s största investerare. (Observera: Microsoft betraktas som en sen investerare, eftersom företaget inte ingick i den ursprungliga gruppen som finansierade OpenAI).

Investeringen ger Microsoft möjlighet att använda alla Open AI:s modeller i hela sitt produktsortiment. De många AI-drivna Microsoft Copilots omfattar bland annat lösningar för Bing, Github, Microsoft 365 (tidigare kallat Microsoft Office), Teams och Microsoft Dynamics 365 ERP. Alla drivs av Open AI-teknik. Detsamma gäller Microsofts Azure Open AI Service, som gör det möjligt för företag att bygga sina egna AI-appar.

Inget i avtalet hindrar Open AI från att lansera sina egna produkter, inte ens sådana som konkurrerar direkt med Microsoft.

Chat GPT Enterprise jämfört med Microsoft

Open AI:s Chat GPT Enterprise är företagsversionen av Chat GPT, som tog världen med storm efter att den lanserades i slutet av november 2022. Den konkurrerar direkt med Microsoft Bing Chat Enterprise, Microsofts företagsinriktade chattbott.

Open AI hoppas att företag kommer att vända sig till dem snarare än Microsoft för företagsfokuserade funktioner som efterlevnad av SOC 2 (System and Organization Controls 2) säkerhetsstandarden som fastställts av American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). Det finns också en adminkonsol för att till exempel tillåta single sign-on och domänverifiering.

Chat GPT Enterprise kommer inte att konkurrera med Microsofts Copilot-verktyg för Microsoft 365 och Teams, eftersom Copilots kopplas direkt till Microsofts produkter, något som Chat GPT Enterprise inte kan göra. Det kommer att göra det mycket svårt för Chat GPT Enterprise att slå hål på Microsofts generativ AI-ambitioner.

Microsoft tänker sig en sömlös AI-upplevelse genom hela sin produktlinje för företag, något som Open AI inte kommer att kunna erbjuda eftersom Chat GPT Enterprise är en enda fristående produkt. Som ett resultat finns det en rimlig chans att många företag som använder Microsofts Copilots kommer att välja Bing Chat Enterprise snarare än ChatG PT Enterprise.

Och Microsoft kan mycket väl bli hjälpt av Chat GPT Enterprise, inte skadat av den. Det kan bidra till att ytterligare synliggöra hur chattbottar kan användas av företag, och Microsoft kan peka på att deras produkter ger företagen det bästa av två världar – kraften i Chat GPT Enterprise, kombinerat med AI inbäddat i de produkter som företagen använder mest.

Om Chat GPT lyckas skulle Microsoft också vinna på ett annat sätt. Enligt Fortune ger villkoren för investeringen i Open AI Microsoft 75 procent av Open AI:s vinster tills investeringen på 13 miljarder dollar har betalats tillbaka. Efter att 13 miljarder dollar har betalats tillbaka, säger tidningen, får Microsoft 49 procent av Open AI:s vinst tills företaget gör en vinst på 92 miljarder dollar. Efter det får Microsoft inga fler utdelningar.

Microsoft har alltså många anledningar att hoppas att OpenAI lyckas – fler än 100 miljarder anledningar. I slutändan kan Microsoft inte förlora, oavsett vad som händer. Företaget har redan tagit ledningen inom genAI tack vare avtalet med Open AI. Och de får lejonparten av Open AI:s vinster också, tills de får 100 miljarder dollar.

På grund av allt detta, och särskilt på grund av sin stora ledning inom generativ AI, kan avtalet med Open AI visa sig vara lika avgörande för Microsoft som det avtal man tecknade för årtionden sedan för att tillhandahålla operativsystemet till IBM:s ursprungliga PC.

 

Akriv - Nyheter