IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Sociala medier stoppar inte rysk desinformation – den bara ökar

Storskalig rysk desinformation fortsätter spridas på sociala medier, det framgår av en ny rapport från EU-kommissionen.

Studien visar bland annat att ingen plattform konsekvent tillämpade sina användarvillkor på flera östeuropeiska språk, skriver BBC News.

Ökningen av desinformation drivs särskilt av nedmonteringen av X, tidigare Twitters, säkerhetsstandarder och i rapporten pekas bland annat på ett inlägg från X ägare Elon Musk i april om att hans plattform inte längre skulle ”begränsa” Kreml-konton.

”Det är ett svagt drag att ägna sig åt censur bara för att andra gör det. Att låta vår press vara fri när deras inte är det visar på styrka”, skrev han då.

Men desinformationen finns på alla stora plattformar. ”I absoluta tal fortsätter pro-Kreml-konton att nå den största publiken på Metas plattformar. Samtidigt mer än tredubblades publikstorleken för Kreml-stödda konton på Telegram”, enligt rapporten.

Nyligen kom EU:s nya regelverk för digitala tjänster, DSA, på plats. Det innebär att de största onlineplattformarna, med över 45 miljoner aktiva använder, nu avkrävs en mer aggressiv strategi för att kontrollera innehåll – inte minst desinformation och hatpropaganda.

Det innebär att om de fortsätter släppa igenom desinformation på samma sätt som de gjort tidigare i år bryter de mot sina rättsliga skyldigheter och kan dömas till böter.

 

Akriv - Nyheter