IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Max Schrems anmäler Fitbit för GDPR-brott

Organisationen Noyb, grundad av integritetsaktivisten Max Schrems, lämnade på torsdagen in tre klagomål riktade mot Fitbit, det numera Google-ägda företaget som gör aktivitetsarmand och tillhörande mjukvara.

Klagomålen har lämnats in hos dataskyddsmyndigheterna i Österrika, Nederländerna och Italien, och handlar om att Fitbit enligt Noyb tvingar nya appanvändare att godkänna överföringar av data till länder utanför EU. Detta menar Noyb är ett klart brott mot GDPR.

Organisationen påpekar i ett blogginlägg att det rör sig om mycket personliga data – inte bara namn, födelsedatum och e-postadress utan även loggar över sådant som vikt, mat och sömn.

”Fitbit vill att du skriver ut en blank check så att de kan skicka dina data vart som helst i världen. Med tanke på att företaget samlar in de mest känsliga hälsouppgifterna är det förvånande att de inte ens försöker förklara hur de använder sådana uppgifter, vilket krävs enligt lag”, säger Bernardo Armentano, dataskyddsjurist på Noyb.

 

Akriv - Nyheter