IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Hackare stoppade polska tåg med radiosignaler

Under den senaste veckan har det skett flera incidenter där polska tåg plötsligt har stannat, något som bland annat har lett till en urspårning och en mindre kollision mellan ett passagerartåg och ett godståg.

Incidenterna utreds för närvarande av polska myndigheter, men mycket talar för att de har orsakats av radiosignaler från pro-ryska hackare. I samband med incidenterna har nämligen den ryska nationalsången och ett tal av Vladimir Putin hörts.

Att skicka ut radiosignaler som får tåg att stanna är relativt enkelt. Enligt uppgift går det att bygga en sändare som skickar ut signaler med rätt frekvens för bara några hundralappar i komponentkostnad.

– Alla kan göra detta. Även tonåringar som trollar. Frekvenserna är kända. Tonerna är kända. Utrustningen är billig, säger säkerhetsforskaren Lukasz Olejnik i en kommentar till Wired.

 

Akriv - Nyheter