IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Chrome börjar varna om installerade tillägg är skadeprogram

Google har börjat testa en ny funktion i sin webbläsare Chrome som varnar användare när ett tillägg de har installerat har tagits bort från Chrome Web Store och när det har identifierats som ett skadeprogram, rapporterar Bleeping Computer.

Skadliga Chrome-tillägg kan exempelvis stjäla användares inloggningsuppgifter, spåra deras sökhistorik, omdirigera dem till affiliate-länkar och göra så fler annonser visas online. Även om ett tillägg tagits bort från Chrome Web Store fortsätter det att vara kvar hos användare som hunnit installera det.

Det nya säkerhetsverktyget kommer bli tillgängligt i Chrome 117 men går att testa redan i Chrome 116 genom att aktivera det manuellt bland de experimentella funktionerna. Google rekommenderar att tillägg som identifierats som skadeprogram avinstalleras från Chrome snarast möjligt.

Läs också: Inte ens en kvantdator ska kunna knäcka Googles nya säkerhetsnyckel

 

Akriv - Nyheter