IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Finansinspektionen varnar: låt inte bedragare ta över din dator

Finansinspektionen konstaterar att antalet varningar myndigheten publicerat för företag och sajter som misstänks för investeringsbedrägerier har ökat med 9 procent under första halvåret i år till 1496 stycken jämfört med 1377 samma period förra året.

Allt fler bedragare vill ta betalt i krypto, vilket är en larmsignal enligt FI.

– Alla varningsklockor bör ringa om någon vill ha betalt i bitcoin eller annan kryptotillgång. Seriösa företag arbetar inte på det sättet, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI, i ett pressmeddelande.

En annan trend är att bedragarna ofta vill ansluta till offrets dator och få full insyn i bankkonton och tillgångar.

– Ingen skulle komma på tanken att ge nycklarna till sitt hem till vem som helst. Samma princip bör gälla för datorer. Låt aldrig en okänd person fjärransluta till din dator, oavsett hur övertygande personen är, säger Mikael Sandahl.

 

Akriv - Nyheter