IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Skivbolag stämmer Internet Archive för samling av 78-varvare – krävs på miljarder

Internet Archive har lagt upp digitaliseringar av 2 749 stycken 78-varvare på sin webbplats, något som har väckt ont blod hos de stora skivbolagen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kräver nu bolag som Universal Music Group och Sony Music Entertainment 412 miljoner dollar, motsvarande 4,5 miljarder kronor, i ersättning från Internet Archive för brott mot upphovsrätten.

De berörda ”stenkakorna” spelades in mellan 1920 och 1957, men eftersom en del av dem innehåller musik från populära artister som Billie Holiday, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Duke Ellington och Miles Davis anses de fortfarande ha ett ekonomiskt värde.

I sammanhanget kan nämnas att Internet Archive tidigare har stämts för sin samling av e-böcker, men den domen har överklagats till en högre instans.

 

Akriv - Nyheter