IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Kinesiska internetjättar beställer Nvidia-chipp för miljarder

Enligt uppgifter till Financial Times, via Reuters, ska de kinesiska internetjättarna Alibaba, Baidu,Tencent och Tiktok-ägaren Bytedance beställt omkring 100 000 av Nvidias A800-grafikprocessorer för 1 miljard dollar, motsvarande cirka 10,64 miljarder kronor, för levereras senare i år.

De kinesiska företagen ska också beställt grafikprocessorer från samma företag för ytterligare 4 miljarder dollar, motsvarande cirka 42,56 miljarder kronor, som ska levereras under 2024.

Nvidias A800-processor är anpassade för att kunna säljas i Kina genom att de stämmer överens med USA:s regler för exportkontroll, som exempelvis förhindrar Nvidia från att exportera sina starkaste AI-chipp till landet.

Under onsdagen meddelade Joe Biden-administrationen i USA också ett beslut att kraftigt begränsa vissa amerikanska investeringar i känslig teknik i Kina och kräva att myndigheter underrättas om investeringar i andra tekniksektorer.

Varken Baidu, Bytedance, Tencent eller Alibaba har kommenterat inköpen. En talesperson från Nvidia säger till Reuters att ”konsumentfokuserade internetföretag och molnleverantörer investerar miljarder dollar i datacenter-komponenter varje år, ofta läggs beställningarna flera månader i förväg.”

Läs också: Alibaba gör som Meta – släpper språkmodell för AI som öppen källkod

 

Akriv - Nyheter