IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Nasa har återupprättat full kontakt med Voyager 2

Nasas Jet Propulsion Laboratory, JPL, säger att de återigen har full kontakt med rymdsonden Voyager 2, rapporterar AFP. Den 21 juli skickades en serie planerade instruktioner till Voyager 2 som av misstag gjorde så dess antenn började peka två grader åt fel håll. Detta gjorde så att rymdsonden inte längre kunde ta emot och skicka signaler på samma sätt till jorden. 

Voyager 2 skickades upp 1977 och har utforskat rymden sedan dess. Rymdsonden befinner sig numera i den interställera rymden utanför solsystemet och 19,9 miljarder kilometer från jorden.

Förhoppningen var att situationen skulle kunna åtgärdas den 15 oktober när Voyager 2 hade en inplanerad uträttningsmanöver, men JPL ska tillsammans med observatorierna i Deep Space Network lyckats skicka instruktioner till rymdsonden som gjorde så att felet kunde justeras. Forskarna beskriver det hela som ett ”interstellärt rop” som färdades med ljusets hastighet till Voyager 2 under 18,5 timmar. Efter totalt 37 timmar visste forskarna på jorden att det hade fungerat.

Voyager 2 kommer därmed att kunna fortsätta skicka tillbaka vetenskaplig data till jorden. Rymdsondens energireserver förväntas ta slut någon gång efter 2025 och efter det kommer den fortsätta sin resa ut i rymden på egen hand.

Läs också: Lyssna på Voyagers gyllene skiva – musiken som Nasa skickat till utomjordingarna

 

Akriv - Nyheter