IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Ryssland bötfäller Wikipedia och Apple för ”falsk information” om kriget i Ukraina

En domstol i Ryssland har bötfällt både Apple och Wikimedia Foundation, som står för driften av Wikipedia, för att de inte tagit bort material som klassats som ”falsk information” om Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar AP.

Wikimedia Foundation har fått böter på 3 miljoner rubel, motsvarande cirka 340 000 kronor, för att organisationen inte tagit bort material på ryskspråkiga Wikipedia som anses bringa vanrykte över Rysslands militär och som sprider ”falsk information” om konflikten i Ukraina.

Wikimedia Foundation har inte kommenterat det hela. Organisationen har flera gånger tidigare dömts av olika entiteter i Ryssland till att betala flera miljoner rubel i böter av liknande anledningar. Vid dessa tillfällen har Wikimedia Foundation sagt att de inte tänker betala.

Apple har istället fått böter på 400 000 rublel, motsvarande cirka 45 000 kronor, för att företaget inte tagit bort podcaster och appar med ”falsk information”. Apple har inte kommenterat böterna.

Läs också: Ryska myndigheter bojkottar Mac och Iphone

 

Akriv - Nyheter