IT-nyheter från

OJCO Secure IT

IBM och Nasa släpper AI-grundmodell i öppen källkod för forskning om jorden

USA:s rymdmyndighet Nasa och IBM har gått samman för att ta fram AI Foundation Model for Earth Observation, en AI-grundmodell i öppen källkod tänkt att användas för forskning om jorden.

Modellen är byggd på data från satelliter och fjärranalys, inklusive data från Harmonized Landsat och Sentinel-2:s högupplösta bilder över land- och kustregioner i 13 olika spektralband. Den är tillgängliga via Huggingface AI-plattform och skulle exempelvis kunna användas för att ta fram nya AI-modeller för att hantera olika klimatutmaningar.

”Den essentiella roll som öppen källkods-teknik har för att accelerera kritiska forskningsområden som klimatförändringar har aldrig varit tydligare”, säger Sriram Raghavan, vice president vid IBM Research AI i ett pressmeddelande och fortsätter.

”Genom att kombinera IBM:s grundmodellsarbete framtagen för att skapa flexibla, återanvändningsbara AI-system med Nasas datakatalog över satellitbilder på jorden, och göra den tillgänglig på den ledande plattformen för AI i öppen källkod, Hugging Face, kan vi använda kraften i samarbete för att ta fram snabbare och större lösningar som kommer förbättra vår planet.”

Läs också: AI ska användas för att skapa nya molekyler

 

Akriv - Nyheter