IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Ny algoritm för att hitta farliga asteroider har gjort sin första upptäckt

Astronomer i USA har använt sig av den nya algoritmen HelioLinc3D för att upptäcka en potentiellt farlig asteroid i närheten av jorden, rapporterar The Register.

Asteroiden 2022 SF289 är 183 meter lång och är potentiellt farlig på grund av sin storlek och för att den kan komma inom ett avstånd av 8 miljoner kilometer från jorden medan planeten kretsar runt solen. Forskarnas förväntning är dock att asteroiden inte kommer utgöra något större hot under den överskådliga framtiden. 

HelioLinc3D hittade asteroiden genom att testas på insamlad data från ATLAS-undersökningen. Ett Nasa-finansierat projekt lett av forskare på University of Hawaii som håller på att utveckla att tidigt varningssytem för asteroider.

Algoritmen är däremot egentligen designad för att användas tillsammans med Vera C Rubin-observatoriet som just nu håller på att byggas i Chile och som kommer vara uturstad med världens största digitalkamera för att ta bilder på rymden.

”Genom att demonstrera den verkliga effektiviteten av mjukvaran som Rubin kommer använda för att titta efter tusentals hittills okända och potentiellt farliga asteroider, så gör upptäckten av 2022 SF289 oss alla säkrare”, säger HelioLinc3D:s chefsutvecklare Ari Heinze.

Läs också: Budget-internetsatellit drabbad av problem med strömförsörjningen

 

Akriv - Nyheter