IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Polis griper misstänkt scareware-utvecklare efter 10 års jakt

Polisen i Spanien har gripit en ukrainsk medborgare misstänkt för att ha varit involverad i en scareware-kampanj som pågick mellan 2006 och 2011, rapporterar Bleeping Computer. Gripandet skedde i Barcelona med internationell hjälp från både FBI och Interpol.

Scareware eller skrämselprogram är program som varnar för äkta eller påhittade hot, som virus, för att försöka lura offret till att exempelvis besöka skadliga webbsidor eller köpa bluffprogram. Anfallskampanjen som den ukrainska utvecklaren tog del i ska ha lett till att hundratusentals datorer infekterades av ett skadeprogram som visade pop-up-fönster som påstod att datorn var infekterad med virus.

Offren lurades därefter att köpa ett fejkat säkerhetsprogram för över 1000 kronor. Kampanjen beräknas ha orsakat ekonomiska förluster på över 700 miljoner kronor.

Läs också: Hackare lyckades stjäla signeringsnyckel från Microsoft 

 

Akriv - Nyheter