IT-nyheter från

OJCO Secure IT

”Nu när Windows 10 försvinner är det dags att ta Windows 11 på allvar”

Nu har Microsoft meddelat att Windows 10 22H2 blir den sista versionen av Windows 10. Även om Windows 10 officiellt kommer att stödjas fram till oktober 2025 kommer företagen att behöva fatta många budgetbeslut fram till dess.

Hårdvarukraven i Windows 11 innebär att många företag kommer att försöka hålla kvar i Windows 10 så länge det bara går. Enligt nuvarande uppskattningar använder nästan 70 procent av Windows-användarna fortfarande Windows 10, och jag vet att många räknar med att Microsoft tillhandahåller någon form av livlina för att förlänga användningen – på samma sätt som skedde med Windows 7.

Även om många hävdar att hårdvara som köpts under de senaste åren lätt kan stödja Windows 11, är verkligheten den att en hel del helt enkelt inte räcker till. Med drygt två år kvar kanske många användare vill se över sina behov, distributionsmetoder och till och med om vi kommer att fortsätta använda traditionella pc.

Det finns fler problem med Windows 11, ett som Microsoft orsakade när de ändrade i meny- och kontrollsystemen, ett annat som kommer från gamingvärlden och från it-proffs.

Klipp och klistra

När jag presenterar Windows 11 för någon är det första de alltid frågar: ”Vart tog klipp och klistra vägen?”. Den största förändringen i Windowsgränssnittet gällde alternativen för högerklick med musen. Klipp och klistra finns fortfarande kvar, i fullt synligt läge – om du är van vid att se ikonerna som står för klipp och klistra. När användarna väl inser var dessa kommandon finns klarar de övergången fint.

Ändringen var avsiktlig av Microsoft. Men det är uppenbart att det inte är någon fullständig brytning med äldre menysystem och kontrollpaneler. Microsoft inser trots allt att många verktyg fortfarande hakar in i kontrollpanelen. Även om det ena lägret vill att Microsoft ska sudda ut varje spår av det gamla gränssnittet och bli modernt, är verkligheten alltså att Microsoft vet att det måste gå långsamt fram med en övergång; alltför många av oss bygger integrationer till äldre kontroller.

Detta ledde till skapandet av verktyg från tredje part för att justera menysystemet. Men det utlöste också en ovälkommen bieffekt: fler buggar i operativsystemet. Som Raymond Chen påpekar såg Microsoft problem i de telemetridata som företaget samlar in och släppte en varning i informationen om Windows 11-patchar. Efter installationen av KB5023774 eller senare uppdateringar kan det hända att Windows-enheter med vissa appar för anpassning av användargränssnittet från tredje part inte startar. (Särskilt ExplorerPatcher och StartAllBack påverkades.)

Säkerhet sänker prestanda

Windows 11:s rykte har också påverkats av spelvärlden och mer erfarna Windows-användare. Gamers pressar ofta operativsystem med olika överklockningsverktyg eller verktyg för att öka prestandan – verktyg som ofta bygger på icke-godkända justeringar. Visa mig en tråd på Reddit som diskuterar ett problem med Windows 11:s prestanda efter installationen av de senaste månatliga uppdateringarna, så ska jag visa dig någon som kör olika spel på plattformen. (Det är sällan en it-administratör som klagar på tusentals företagsdatorer).

Windows 11:s högre säkerhetskrav fungerar inte alltid bra med vissa spel. Jag har nyligen sett specifika versioner av Windows som utformats för att tillgodose spelvärlden och som inaktiverar Windows-uppdateringar och Windows Defender. Även om användarna nu kommer att varnas när de inaktiverar dessa centrala delar av operativsystemet är detta helt klart en situation där människor väljer att inaktivera säkerhetsuppdateringar eftersom de tror att de skapar problem.

It-proffs har också påverkat Windows 11:s rykte eftersom de har varit långsamma med att uppgradera. Det är förståeligt: Windows 11 är en störande plattform, från de obligatoriska hårdvarukraven till betoningen på säkerhet, från förändringarna i menysystemet till ändringarna i högermusklicken. Många företag, inklusive mitt eget, har dragit ut på uppgraderingsprocessen. Liksom många andra företag måste vi köpa oss in i övergången till Windows 11 i stället för att bara använda en funktionsversion.

Beskedet om att 22H2 blir den sista funktionsutgåvan av Windows 10 bör nu göra det möjligt för företagen att flytta resurser från hantering av funktionsutgåvor till Windows 11-installationer. Detta är en bra tidpunkt för företag att omvärdera implementeringsmetoder, hanteringsverktyg och långsiktiga planer. Ska din nästa server vara en fysisk server? Ska nästa mjukvaruköp vara en molninstallation? Ska du använda Intune för att hantera system i stället för Windows Software Update Services? Bör du övergå till Autopilot för dina distributionsbehov?

Du har nu lite mer än två år på dig att ta reda på vilka förändringar du behöver göra. Klockan tickar.

 

Akriv - Nyheter