Välj en sida

Nyheter från OJCO

Vem som helst kan bli hackad!

aug 3, 2020

Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Kanye West och Apple är bara några av de kända personer som, under onsdagskvällen den 16 juli 2020, blivit hackade på TwitterEn attack som genererade miljoner kronor till angriparna. Angriparna publicerade ett inlägg på personernas profiler och bad deras följare att sätta in krytpvalutan bitcoin på ett konto för att sedan få tillbaka dubbelt så mycket pengar. Tillsammans har de som blivit drabbade av attacken över 300 miljoner följare på Twitter. Det är den värsta attacken av en stor sociala medier-plattform! 

Under helgen har FBI i USA börjat utreda attacken och brottet misstänks vara kryptovalutabedrägeri. Som det ser ut nu har angriparna riktat in sig på 130 konton men angriparna fick endast kontroll över en andel av dessa och kunde skicka ut bedrägeritweets till personernas följare.  

Viktigt att komma ihåg är att även om det i detta fall drabbade människor och organisationer som har tillgång till stora summor pengar kan detta ske vem som helst, var som helst och när som helst. Den enskilda människan kan bli hackad lika lätt som det nu hänt stora profiler i USA. Angriparna skickar ut så kallade trojaner, vilket är datorprogram som utger sig för att vara nytta eller nöjesyfte men som i själva verket lurar användaren och som sen kan göra betalningar i användarens namn och andra cyberintrång. Dessa trojaner skickar angriparna ut till oändligt många olika användare och hoppas på att så många som möjligt av dessa användare skall installera programmet för att sedan kunna genomföra sin attack. Det kan hända dig som läser detta! Det kräver att vi alla, företag som privat person, har säkra IT-miljöer och vet hur vi för oss i cybervärlden, för att förebygga att bli hackad.  

Behöver du tips om hur du skyddar dig? Läs denna artikeln från OJCO IT: 5 tips på hur ni kan öka er IT-säkerhet

Läs mer om händelsen i tre artiklar här: 

SVT Nyheter: Flera Twitterkonton hackade- West och Biden drabbade 

NyTeknik: Musk, Gates och Obama hackade av bitcoinbedragare  

Expressen: FBI utreder hackerattacken mot Twitter