Välj en sida

Trycket på Tiktok fortsätter att öka i takt med att regeringar och politiska institutioner förbjuder anställda att använda appen av säkerhetsskäl. Längst har USA gått, där har lagförslag lagts fram som innebär att Tiktok kan förbjudas helt, i hela landet.

Enligt rapporter har Vita huset ställt ett ultimatum: kinesiska ägaren Bytedance måste sälja av Tiktok om inte appen ska förbjudas. Men det skulle inte lösa något, säger Tiktoks vd Shou Zi Chew i en intervju med Wall Street Journal. Han menar att USA skulle ha samma problem med hur data hanteras av appen även om någon annan äger den.

– En avyttring löser inte problemet. En ny ägare skulle inte införa några nya restriktioner för dataflöden eller datatillgång, säger Shou Zi Chew.

Tiktoks svar är att använda amerikanska datacenter i Oracles regi, en satsning döpt till Project Texas. Liknande planer finns på den europeiska marknaden.

– Tanken med Project Texas är att det inte kommer spela någon roll vad kinesisk lagstiftning säger, eftersom vi tar amerikanska användares data och placerar den där den inte nås, säger Shou Zi Chew.

 

Läs mer