Välj en sida

Tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI) har nu uppdaterat sin Critical Technology Tracker och konstaterar att Kina i 37 fall av 44 ligger i täten för kritiska eller framväxande teknikområden.

I åtta av de 44 områdena: nanoskalmateria och tillverkning, beläggning, avancerade radiofrekvenskommunikation (inklusive 5g och 6g), väte- och ammoniakbränsle, superkondensatorer, elektriska batterier, syntetisk biologi och fotoniska sensorer, har Kina i dagsläget i princip monopol, skriver tankesmedjan.

I mångaproducerar Kina mer än fem gånger så mycket forskning som får genomslag jämfört med sin närmsta konkurrent, som i den klara majoriteten av fallen är USA, som även ligger på förstaplatsen i de sju teknikområden där Kina inte gör det.

Både Kina och USA ligger enligt Australian Strategic Policy Institute också långt förre länderna som kommer efter. Dessa leds av Indien och Storbritannien, följt av Sydkorea, Tyskland, Australien, Italien och i vissa fall även Japan.

Australian Strategic Policy vill samtidigt påpeka att ledande forskning inte automatiskt översätts till ledande tillverkning, men anser att Kina på det stora hela lär kunna leverera även inom det området.

Läs också: Kina: Tiktok-förbud sänker förtroendet för EU

 

Läs mer