Välj en sida

Lanseringen ska ske senare i år, rapporterar Gizmodo.

Det är moln-startupen Lonestar, baserad i Florida i USA, som har en affärsidé om att lagra data på månens yta, och som nu tagit ett stort steg för att komma i mål med detta.

De har tagit in fem miljoner dollar i riskkapital för att etablera datacenter på månen.

Gizmodo skriver att Lonestar vill bygga en serie datacenter på månen och etablera en livskraftig plattform för datalagring och edge computing, det vill säga att behandla data ute i kanten av nätverken, så nära källan det går, för att minska latensen och förbättra bandbredden.

Affärsidén bygger på att det ökande antalet datacenter på jorden utgör ett hot mot klimatet bland annat på grund av energiförbrukning och det här problemet skulle kunna mildras genom att bygga på månen.

I ett uttalande från april 2022 har företagets grundare Chris Stott sagt:

– Data är den största valutan som skapats av människan. Vi är beroende av den för nästan allt vi gör och den är för viktig för oss som art för att lagra den i jordens alltmer sköra biosfär. Jordens största satellit, vår måne, representerar det idealiska stället för att säkert lagra vår framtid.

Lonestar har gjort ett framgångsrikt test av sitt datacenter på den Internationella rymdstationen. Deras datacenter väger bara ett kilo och har en kapacitet på 16 terabyte. De kommer till en början vara inriktade på fjärrdatalagring och katastrofåterställning, och ska möjliggöra för företag att säkerhetskopiera sina data och lagra dessa på månen.

 

Läs mer