Välj en sida

Senaste nytt inom IT-världen

jan 14, 2022

”Senaste nytt inom IT-världen” samlar alla viktiga nyheter. Här listar vi några av de mest intressanta nyheterna inom IT och IT-säkerhet, som är bra för alla att veta om. Det gäller att hålla sig uppdaterad kring vad som händer inom IT-världen. 

Hackad

Ukrainas myndigheter utsatta för stor cyberattack 

Den 14 januari utsattes Ukrainas regeringssajter för en stor hacker attack. Utbildningsdepartementet kunde, på sin Facebooksida, gå ut med att de blivit hackade och att sajten ligger nere. Regeringens sajt ligger även den ner, och en rad andra departement. Hackarna lämnade ett budskap där det stod ”all personlig information har spridits och allt på din dator har raderats och kommer inte att kunna återfås”. Yttelrigare ett meddelande kunde utläsas på polska, ryska och ukrainska där det stod Var rädda” Det blir värre.”

Talespersonen för utrikesdepartementet, Oleg Nikolenko, har bekräftat att en attack skett men att det är för tidigt att dra några slutsatser. Dock påpekar han att det finns en lång histora av ryska angrepp mot Ukraina. 

Läs mer här: Aftonbladet, Dagens Nyheter

Svensk kommun utsatt för cyberattack

Bara8 dagar innan jul blir Kalix kommuns it-system utsalget av en hackerattack. Detta har orsakat stora problem i verksamheten och kommunen har tvingats arbeta analogt. Kommunen har blivit deabbade av en ransomwareattack och hackare har på så sätt låst viktig information och kräver en lösensumma.

Attacken innebar att hemtjänst och hemsjukvård inte kom åt journaler och medicinlistor. Det påverkade även löneutbetalningar till kommunens 1900 anställda. Kommunen fick betala ut novemberlönen istället för decemberlönen för att de inte skulle stå utan lön. Kommundirektören uppgav att om kommunen behöver bygga upp systemet igen kan det dröja månader innan de åter är på plats. 

Läs hela artikeln här: SVT Nyheter

Mediamarkt

Var tredje person i Lunds kommun gick på bluffmejl

I oktober gjordes en granskning där testmejl skickades ut till 2327 medarbetare i Lunds kommun. En av tre lurades att klicka på en länk. Kommundirektören är förtvivvlad över de siffron han har fått titta på och menar på att det inte är bra om de är så lättlurade. I granskningen lämnade anställda ifron sig personliga lösenord och hade väldigt dålig koll på informationssäkerheten. 

Mejlet som skickades ut var inte avancerat i phishing-sammanhang. Meddeleandet handlade om att medarbetarens inkorg var full och att nya meddelanden inte kunde skickas eller tas emot. Detta följde med en länk dä det stod ”Vänligen klicka här dör att lägga till mer utrymme till ditt konto”. 

Läs hela artikeln här: Sydsvenskan