Välj en sida

Senaste nytt inom IT-världen

aug 9, 2021

”Senaste nytt inom IT-världen” samlar alla viktiga nyheter. Här listar vi några av de mest intressanta nyheterna inom IT och IT-säkerhet, som är bra för alla att veta om. Det gäller att hålla sig uppdaterad kring vad som händer inom IT-världen. 

48 MILJONER E-MAIL INNEHÖLL MALWARE UNDER 2020

ProofPoint har delat med sig sin årliga Human Factor Report innehållande hur extraordinära händelser under 2020 har förändrat det nuvarande hotlandskapet.

Ryan Kalember, EVP inom cybersäkerhetsstrategi på ProofPoint, säger att angripare hackare inte sig in i system, utan de loggar in, och människan fortsätter att vara den mest kritiska faktorn i dagens cyberattacker. ProofPoint analyserar varje dag mer än 2,2 miljarder e -postmeddelanden, 35 miljarder webbadresser, 200 miljoner bilagor och 35 miljoner molnkonton.

I rapporten kunde deras analys utläsa att ransomware absolut var närvarande med mer än 48 miljoner meddelande som innehöll skadlig programvara som kan användas som en ingång för ransomware-attacker. Det visar på att e-mail fortfarande är en avgörande del när det kommer till dessa attacker och som kan fungera som vägen in för att sedan ladda ner ransomware.

Läs hela artikeln här: ProofPoint

SKÅNETRAFIKEN UTSATTA FÖR EN IT-ATTACK

Den fjärde augusti utsattes Skånetrafiken för en IT-attack som skapade systemhaveri. Tåg, bussar och spårvagnar kunde fortsätta köra som vanligt men att köpa biljett eller kolla Skånetrafikens tidtabeller gick inte. Systemet utsattes för en belastningsattack. Efter några timmars arbete var systemet uppe och körde igen. Anna Rundblad, kommunikatör på Skånetrafikens presstjänst säger att det är en händelse som de ser väldigt allvarligt på och kommer utreda noggrant.

Läs hela artikeln här: Sydsvenskan

SÅ MÅR CYBERSÄKERHETEN 2021

CSO by IDG har genomfört en undersökning på hur cybersäkerheten mår under 2021. 2714 IT-arbetare runt om i världen fick svara på frågor gällande säkerhetsläget. I undersökningen svara över hälften att de sett en ökning gällande säkerhetshändelser och när hälften av de företag som utsattes för hackningsförsök ska ha tagit ekonomisk skada, upplevt sänkt produktivitet eller stölder på personuppgifter. 28 procent meddelade att deras organisation blivit bestulna på upphovsrättsskyddat material.

I undersökningen meddelar hälften av de svarande att deras organisation haft obligatrisk träning inom IT-säkerhet medan 20 procent säger att det precis introducerats.

Läs hela artikeln här: Computer Sweden

ITALIEN UTSATTA FÖR VÄRSTA IT-ATTACKEN I HISTORIEN

Natten till den första augusti (1/8-2021) drabbades regionen Lazio i Italien för den värsta cyberattacken i Italiens historia. Deras interna datasystem har de senaste dagarna varit låsta av hackare. Attacken orsakades av en anställd som jobbade hemifrån på grund av pandemin och hackarna kunde på så sätt hitta vägen in i systemet. Cyberattacken som påbörjades natten till söndag fortsätter då regionen även på måndagen utsattes för ytterligare en attack.

Lazio är en region i mellersta Italien med en befolkning på nästan 5,9 miljoner. Regionen är uppdelad utifrån 5 provinser, Frosinone, Latina, Rieti, Rom och Viterbo där Rom är huvudstaden i såväl regionen som i landet.

Cyberattacken har lett till att invånarna i regionen varken kan boka vaccinering för covid-19 eller få ut sina covidpass. Hittills har runt 70% av alla vuxna i regionen fått sin första vaccinspruta. Flera specialister jobbar på att få kontroll över systemen och då framför allt de inom sjukvården då det är mycket allvarligt att vaccinbokningarna ligger nere.

Läs hela artikeln här: OJCO IT