Välj en sida

Nyheter från OJCO

Så får du säkra lösenord

jan 5, 2021

Har du samma lösenord till alla eller många tjänster? Glömmer du dina kombinationer ofta? Kika på våra knep!

Lösenord ska vara unika, personliga och långa. Det är ytterst viktigt för dig och din verksamhet att de är säkra och svåråtkomliga. Men det är många som slarvar, och det är viktigare än du tror. Oroa dig inte, med våra tips kommer du komma ihåg alla kombinationer som du använder, även om du har olika till alla tjänster.

Tänk på att inte använda dig av person- eller telefonnummer, ditt namn, namn på husdjuret och liknande. Men ett bra knep är att använda sig av specialtecken, till exempel #€%&!?. Använd både STORA och små bokstäver samt siffror. Och försök att göra ett lååångt lösenord, ju längre desto bättre, om du fortfarande följer våra tips såklart. Och viktigast av allt, de skall vara olika till alla olika tjänster du använder, använd inte samma lösenord två gånger!

Får du panik av att du kommer glömma bort dem? Luuugn, vi har ett knep. Tänk ut ett baslösenord. Om du till exempel använder ”password” som bas så kan du modifiera detta efter vilken tjänst det hänvisar till, ”SpotPasswordIfy#27” kanske? Man kan också byta ut bokstäver till specialtecken som liknar varandra, S till dollartecknet, o till en 0:a osv.

Andra tips på att göra ditt lösenord säkert:

  • Använd en lösenordshanterare.
  • Använd tvåstegsautentisering.
  • Lämna aldrig ut dina lösenord.

Lösenord är personliga och viktiga, låt de inte komma på villovägar, behåll dem för dig själv!

Kontakta oss om ni har några frågor, vi kan svara på det mesta!