Fler länder än någonsin stängde ner tillgången till internettjänster som svar på politiska oroligheter förra året, och orsakade därmed ”omätbar och ihållande skada på människors liv”, enligt en ny rapport från interneträttighetsgruppen Access Now och #KeepItOn-koalitionen”. Det rapporterar The Guardian.
Totalt genomfördes 187 nedstängningar av regeringar i 35 länder – vilket är den högsta siffran sedan detta började dokumenteras 2016.
De flesta nedstängningar utlöstes av protester, konflikter och anklagelser om kränkningar av mänskliga rättigheter.
Indien pekas i rapporten ut som ”den största syndaren” med minst 84 avbrott under 2022. De flesta av dessa inträffade i regionerna Jammu och Kashmir som länge präglats av politisk instabilitet.
Andra återkommande syndare är Iran, som stängde ner internet 18 gånger i samband med protester mot regimen, och Myanmar som genomförde sju nedstängningar. Rysslands militär använde missilattacker och cyberangrepp för att stänga ner internet i Ukraina 22 gånger.
Den längsta nedstängningen som registrerats genomfördes av den etiopiska regeringen i den rebelliska Tigray-regionen. Den varade i två år samtidigt som det förekom anklagelser om mord, våldtäkter och etnisk rensning. Telefon och mobilt internet återställdes i regionen efter en vapenvila i november, men vissa områden är fortfarande nedstängda, skriver The Guardian.