Välj en sida

Räkning från cyberattacker slår hårt mot svenska företag

jul 1, 2020

I en artikel från NyTeknik går det att läsa att IT-säkerhetsföretaget Truesec gjort en sammanställning över cyberhot som påverkat svenska företag. Coronapandemin har gjort att cyberhoten har, i april månad 2020, ökat med 70% jämfört med samma månad år 2019. Den plötsliga pandemin har pressat och stressat många företag och lett till mycket hemarbete vilket försvagar många verksamheter.  

 Av de angrepp som görs mot företag är majoriteten av kriminell verksamhet. Truesec räknar med att 80% av svenska företag kommer att drabbas av attacker under 2020. Oftast råkar företag ut för ransomware, även kallat utpressningsprogram, vilket innebär att skadlig programvara krypterar viktiga filer, bilder, hårddiskar eller liknande och kräver i sin tur en lösensumma från företaget för att låsa upp de krypterade filerna, ofta i form av bitcoin valuta. Frågan om företag skall betala lösensumman eller ej är svår. De företag som har rätt skydd och övervakning sedan innan slipper ställas inför denna frågan då det ofta leder till att problemet inte uppstår.  

Truesec räknar med att attacker i Sverige kommer kosta svenska företag mellan 20–22 miljarder kronor under 2020. Lösensumman som krävs är ofta inte den som fördärvar utan det faktum att data förstörs och system kan ligga nere i flera veckor till månader. Företag borde, istället för att riskera att betala flera miljoner eller miljarder i lösensummor, investera i IT-säkerhetsprogram för att förebygga att attacken inte sker.  

Ett exempel på ett företag som råkat illa ut vid ett IT-intrång är det svenska börsnoterade teknikhandelskoncernen Addtech. Addtech utsattes i slutet på 2019 av en attack som ledde till att 80 av 130 dotterbolag drabbades. Attacken skedde via en mejlbilaga som ledde till att angripna sedan kunde ta sig in i företagets system, kartlägga systemen och avinstallerade säkerhetsprogram. Hackarna krävde en lösensumma i bitcoin, men denna valde Addtech att inte betala. Istället återställde de alla system som tog en och en halv månad och som resulterade i en negativ ebita-effekt för företaget på 150 miljoner kronor 

Några exempel på vad som kan göras för att skydda sig mot ransomware: 

  • Inte klicka på misstänksamma mejl eller bilagor i mejl. Läs hela artikeln om nätfiske här: Blir du utsatt för nätfiske? 
  • Antivirusprogram kan hitta och stoppa skadlig kod i tid.  
  • Ta regelbundna säkerhetskopior.  
  • Anställ företag som har koll och kan hjälpa ditt företag med dessa frågor, och som kan erbjuda tjänster som skyddar mot utpressningsvirus. OJCO IT erbjuder hjälp och tjänster i frågor som handlar om IT-säkerhet, hosting, backup och replikering, molntjänster och andra IT-lösningar.  

Se till att det inte händer er verksamhet. OJCO IT hjälper er innan faran är framme! 

Läs hela artikeln från NyTeknik här: Svenska notan för cyberangrepp: 20 miljarder  

Artikel med Addtech: Svenska Addtech attackerades – krävdes på bitcoin: ”Kidnappning”  

Fler tips på skydd mot ransomware: Vad är ransomware?