Välj en sida

Forskare vid University of Bath i Storbritannien har nu tagit fram en ny sorts optisk fiberkabel som ska kunna resultera i mer stabila nätverk, rapporterar TNW.

Detta ska möjliggöras genom att applicera topologi, en gren inom matematiken som är en form av geometri där endast formen på objekten betraktas och inte några avstånd.

Resultatet är, enkelt förklarat, en kabel med flera ljusvägledande kärnor i fibern som är sammankopplade i en spiral. Ljuset kan hoppa mellan dessa kärnor men genom topologin kommer det fortfarande hållas inom sin avgränsning. Genom detta ska kvaliteten på överföringen kunna vara oförändrad även om kabelns konstruktion är ojämn eller om den vrids, sträcks ut eller på annat sätt deformeras.

Just nu ska forskarana leta efter en samarbetspartner för att utveckla konceptet som de tror kan användas för både existerande nätverk såväl som framtida kvantnätverk.

– Vi ser ett framtida kvantinternet där information kommer att överföras hållbart över kontinenter med hjälp av topologiska principer, säger forskaren Nathan Roberts i ett pressmeddelande från University of Bath.

Läs också: Fujitsu lanserar kvantsimulering, superdator och maskininlärning i molnet

 

Läs mer