Välj en sida

Till exempel har de lagt 15 miljoner dollar på outnyttjad Oracle-mjukvara på grund av en tolv år gammal licens, rapporterar The Register.

Det är Nasas enhet för inspektion, Office of Inspector General, som i en rapport som släpptes i veckan kritiserar den amerikanska rymdmyndighetens hantering och administration vad gäller mjukvara. Nasa mjukvaruhantering (software asset management, SAM) ”utsätter byrån för operationella, finansiella och cybersäkerhetsrelaterade risker med en administration av mjukvarans livscykel som till stor del är decentraliserad och ad hoc”.

I rapporten får Nasas SAM-kapacitet betyget ”Basic”, vilket är det lägsta på den fyrgradiga skala som amerikanska myndigheter använder sig av.

Rapporten slår också fast att Nasa inte använt sig av bästa praxis eller implementerat SAM-system som skulle upptäcka, inventera och spåra licensdata, trots att det är ett krav enligt federal policy.

Nasa har heller inte haft någon konsekvens process i förhandlingar med mjukvaruleverantörer. Därmed har Nasa utsatts för högre kostnader och påföljder efter brott mot licensavtal.

I rapporten används exemplet med Oracle-avtalet, som nämns ovan, för att demonstrera problemen, där Nasa har spenderat 15 miljoner dollar på en programvara som förmodligen inte använts. Myndigheten har förmodligen spenderat för mycket pengar på Oracle-programvara under ett decennium, skriver The Register.

 

Läs mer