Välj en sida

Italien drabbas av värsta cyberattacken i historien

aug 4, 2021

Natten till den första augusti (1/8-2021) drabbades regionen Lazio i Italien för den värsta cyberattacken i Italiens historia. Deras interna datasystem har de senaste dagarna varit låsta av hackare. Attacken orsakades av en anställd som jobbade hemifrån på grund av pandemin och hackarna kunde på så sätt hitta vägen in i systemet. Cyberattacken som påbörjades natten till söndag fortsätter då regionen även på måndagen utsattes för ytterligare en attack.

Lazio är en region i mellersta Italien med en befolkning på nästan 5,9 miljoner. Regionen är uppdelad utifrån 5 provinser, Frosinone, Latina, Rieti, Rom och Viterbo där Rom är huvudstaden i såväl regionen som i landet.

Cyberattacken har lett till att invånarna i regionen varken kan boka vaccinering för covid-19 eller få ut sina covidpass. Hittills har runt 70% av alla vuxna i regionen fått sin första vaccinspruta. Flera specialister jobbar på att få kontroll över systemen och då framför allt de inom sjukvården då det är mycket allvarligt att vaccinbokningarna ligger nere.

Regionens guvenör Nicola Zingaretti berättar att läget är mycket allvarligt och förklara händelsen som att de blivit utsatta för digital terrorism och att det är oerhört illa men att de inte kommer förhandla med några hackare.

Händelsen har väckt diskussioner gällande hemarbete och datasäkerhet under pandemin i och med att det var en anställd som blivit hackad när han arbetat hemifrån. Hackarna lyckades komma över den anställdes lösenord till hans VPN-klient som ger åtkomst till de interna systemet utanför arbetsplatsen. Därifrån kunde de plantera en trojansk häst med mjukvara som heter Emotet som anses vara en av världens mest skadliga mjukvara.

En cyberattack som räknas som Italiens värsta genom historien väcker mycket debatter kring vad som gjort att det har kunnat leda till detta och det väcks en oro över hur sårbara datasystem är, framför allt kopplat till sjukvården. En svaghet de erkänner är att de inte krävts tvåfaktorsautentisering med sms med en bekräftelsekod vid inloggning i systemen, förutom lösenord.

 

Italien

Läs fler artiklar om händelsen här: 

SVT Nyheter

Dagens Nyheter