Välj en sida

Europol meddelar att tysk polis tillsammans med ukrainsk polis, Europol och FBI har identifierat 11 personer med koppling till ett ransomwaregäng som verkat sedan 2010.

Polisen genomförde samtidiga razzior i Tyskland och Ukraina den 28 februari, där bevismaterial beslagtogs och flera misstänkta greps.

Gänget har koppling till Evil Corp, ett ryskbaserat syndikat med koppling till den ryska säkerhetstjänsten FSB, och har med hjälp av utpressningsviruset Doppelpaymer tvingat till sig flera mångmiljonbelopp från stora företag och institutioner.

Bland offren finns Storbritanniens nationella hälsovårdsmyndighet och universitetssjukhuset i Düsseldorf, vars datorer infekterades med Doppelpaymer 2020. En kvinna som behövde brådskande behandling dog efter att hon hade varit tvungen att föras till en annan stad för behandling.

Dirk Kunze, chef för avdelningen för cyberbrottslighet vid delstatspolisen i Nordrhein-Westfalen, säger till AP att minst 601 offer har identifierats över hela världen, varav 37 i Tyskland. Enligt Europol betalade offer i USA ut minst 40 miljoner euro till gänget mellan maj 2019 och mars 2021.

 

Läs mer