Välj en sida

Nu pågår en våg av överbelastningsattacker mot svenska organisationer och en grupp som kallar sig Anonymous Sudan har tagit på sig ansvaret och hävdar att attackerna är ett svar på koranbränningen nyligen.

Gruppen flaggade på söndagen för att fler attacker är på gång och listade mål som Bank-id, E-legitimation, Vattenfall, Kivra, SOS Alarm, Telia, Klarna, Säpo, Saab, SJ, SL, Skatteverket, MSB och Avanza.

Hittills har attackerna resulterat i att ett antal sajter gått ner men det tycks inte ha rört sig om något annat än just överbelastningsattacker så ingen information ska ha läckt ut.

Säkerhetsexperten Marcus Murray säger till Aftonbladet att verksamheterna inte påverkats stort mer än att hemsidorna ligger nere. Och att det verkligen skulle vara hackare från Sudan som ligger bakom tror han inte utan i stället rör det sig om aktioner under falsk flagg.

– Vi ser att det ryska Killnet som ligger bakom det hela, det är vår bedömning utifrån det underrättelsearbete vi har gjort, säger han.

I ett skriftligt uttalande till TV4 noterar Carl-Oskar Bohlin, minister för civllt försvar att det pågår en omfattande attack men att många myndigheter snabbt får upp sina hemsidor igen.

”Myndigheter och bolag har visat god förmåga till hantering av inkommande attacker, och snabbt fått upp sina hemsidor igen. Detta understryker vikten av att alla samhällsviktiga aktörer tar sitt cybersäkerhetsarbete på största allvar. I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge kommer Sverige och andra länder vara mer utsatta” skriver han.

 

Läs mer