Välj en sida

Cyberattacker fokuseras på den mänskliga faktorn

jul 3, 2020

Under det gångna året har det blir mer och mer vanligt med cyberattacker. Den vanligaste formen av attacker, med 43 procent, är kapningsförsök av molnkonton. Men många av attackerna sker genom mänskliga misstag, där anställda oavsiktligt eller avsiktligt läcker information till en tredje part. 32% utsattes för försök till nätfiske, 30% för ransomwareattacker, 29% utsattes för e-post med falska användare och 22% utsattes för riktade försök att komma över inloggningsuppgifter enligt en undersökning av Proofpoint.  

Enligt Proofpoint ”Human Factor Report 2019” fokuserar mindre än 1% av cyberbrottslingar på systemsårbarheter. Den resterande procenten fokuserar på den ”mänskliga faktorn”: instinkten av nyfikenhet och förtroende som leder vänliga människor till att klicka, ladda ner, installera, öppna och skicka pengar eller data. Under 2017 var den vanligaste attacken ransomware, men under de senaste 18 månaderna har en tydlig förändring mot informationsstjälande skadlig programvara via socialteknik och människan. Oavsett vilket medel som användes för en attack – e-post, molnapplikationer, webben, sociala medier eller andra vektorer – hotade aktörer upprepade gånger effektiviteten hos socialteknik som övertygade offren att klicka på skadliga länkar, ladda ner osäkra filer, installera skadlig programvara, överföra medel och avslöja känslig information. Oavsett om cyberbrottslingarna var ekonomiskt eller politiskt motiverade hade alla angripare en sak gemensamt: en förståelse för och en vilja att dra nytta av den mänskliga faktorn. 

Några tips från Proofpoint: 

  • Utbilda era användare i att kunna upptäcka och rapportera skadliga email. Detta kan ni göra via OJCO IT:s SSF certifiering. Vi hjälper er att utbilda er personal och certifiera er verksamhet 
  • Hitta lösningar ifall er personal ändå skulle klicka på ett cyberhot i form av e-mail eller liknande. Vi levererar brandväggar som upptäcker skadlig kod i tid. 
  • Samarbeta med ett IT-säkerhetsföretag som kan hjälpa er leverera en lösning och förebygga eventuella hot. OJCO IT erbjuder helhetslösningar för att göra er data säker och trygg.  

 OJCO IT hjälper till i alla lägen. Ligg steget före cyberbrottslingar!

Läs hela Proofpoints rapport: Human Factor Report 2019 

Undersökning från Proofpoint: Fler än hälften av svenska företag utsattes för IT-attacker förra året