Välj en sida

Cyberattacken som omskakade Sverige

jul 6, 2021

Fredagen den 2/7 utsattes mjukvaruföretaget Kaseya för en cyberattack som många företag runt om i världen blivit påverkade av. De blev utsatta för en så kallad ”supply chain- attack”. Kaseya är ett företag som förser företag med mjukvara för fjärrstyrning och drift av klienter och servrar inom detaljhandeln. Flera företag i Sverige har drabbats, bland annat Coop, Apoteket Hjärtat, ST1 och SJ.

 Visma EssCom använder sig av Kaseya för att fjärrstyra och övervaka IT-miljöer. Visma EssCom är leverantör till några av de företag som blivit drabbade av cyberattacken i Sverige. Coop har drabbats allra hårdast i Sverige och har varit tvungna att stänga ner majoriteten av sina butiker över helgen och har ingen prognos om när de kan öppna igen. De försöker återställa systemet lokalt, dator för dator och butik för butik. Några få butiker har kunnat öppna runt om i Sverige då de inte har samma kassasystem.

 Efter undersökning av attacken kan det vara en hackergrupp som har kopplingar till Ryssland och som heter REvil. Hackergruppen ställer krav på företagen som blivit drabbade, om att betala en lösensumma för att få tillgång till sina system igen. Enligt uppgifter krävs Coop på 70 miljoner dollar för att få tillbaka sin data, vilket motsvarar cirka 600 miljoner svenska kronor.

 Attacken ser ut att vara välplanerad då Kaseya är ett amerikanskt företag och många stämplade ut tidigare från jobb på fredagen för att fira Independence Day weekend, även kallat Fourth of July.

Cyberattacken

OJCO IT’s tankar:

Vi lever i ett digitaliserat samhälle idag som kräver trygghet och säkerhet. IT-säkerheten i en verksamhet är viktig i alla lägen. Det krävs förebyggande arbete, planering och kontinuerligt säkerhetsarbete. Företag behöver hjälp av IT-kunniga där man kan rådfråga, tänka högt och som har förståelse för IT-säkerheten. OJCO IT står för att göra IT-miljöer trygga och säkra. Vi finns till för att förebygga liknande cyberattacker och att dessa attacker lättare ska kan återställas, och att företag snabbare kan vara up and running igen. Våra produkter och tjänster är noga utvalda och vår expertis sträcker sig över mer än 20 år.

Samhället må inte prata högt om det i alla lägen, men cyberattacker kan drabba alla, stora som små. Det är inte en fråga OM det kommer hända, utan en fråga om NÄR.

Läs fler artiklar gällande attacken:

SVT Nyheter

Svenska Dagbladet

BBC News