Välj en sida

Nyheter från OJCO

Blir du utsatt för nätfiske?

jun 17, 2020

Hur vet man om ett mejl är äkta eller inte? Får du mejl från cyberbrottslingar? Idag finns det en term inom IT-världen som benämns phishing eller nätfiske på svenska. En förklaring på detta är att en cyberbrottsling skickar ett mejl till en privatperson eller en medarbetare på ett stort företag. Mejlet är så pass trovärdigt att personen i fråga inte blir tveksam och väljer att följa mejlets riktlinjer. Men detta leder till att cyberbrottslingen får tillgång till all information som personen har på sin dator, och ibland till och med ett företags data. Men hur går det att se om mejlet är äkta eller inte? Några punkter som varje person bör tänka på, om du inte känner igen ärendet i mejlet, följer nedan: 

  • Kolla så att sändarens e-mail är densamma som mejlet utger sig av att komma ifrån. Exempelvis bör avsändarens e-mail innehålla Facebook i adress om mejlet utger sig vara från Facebook. 
  • Se efter om länkarna är de samma som var mejlet utger sig att vara ifrån. OBS! Klicka inte på länken. Håll musknappen precis över länken, då kommer adressen upp. Samma exempel här som ovan. 
  • Leta efter grammatiska fel så som felstavningar eller ett konstigt formulerat mejl. 
  • Gå till hemsidan direkt, inte via mejlet, och se om ärendet ligger där. Gör det inte det, då har du blivit utsatt för ett phishing mejl.  

Att bli utsatt för ett nätfiskemejl händer oss alla, men det gäller att hålla sig utbildad och uppdaterad. OJCO IT hjälper dig och din verksamhet att utbilda er personal, säkra er data och hjälpa er i IT-frågor. Gör er IT-infrastruktur säker och försvåra för cyberintrång. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi tänker och arbetar!  

Läs en artikel om vad Polisen har att säga om nätfiske: Nätfiske, phishing- skydda dig